5 Ekim 2015 Pazartesi

ATOPİK DERMATİT (ALERJİK EGZAMA)

Atopik egzama çocuklarda daha sık görülür. Kaşıntılı lezyonlarla ve tekrarlayan ataklarla kendisini belli eder. Atopik egzama hastalığı olan çocukların %40’ından fazlasında zaten bir alerji problemi vardır.

En sık rastlanan alerji besin alerjisidir. Bu alerjilerin %85’inden yumurta akı, süt, fındık, buğday ve daha az olarak soy, balık ve kabuklu deniz ürünleri ve yer fıstığı sorumludur.

Gıdalar dışında ev tozu akarlarına, polenlere, hayvan tüy ve döküntülerine karşı gelişen alerjiler de alerjik egzamada rol oynayabilir. Alerjenler kişiden kişiye değişkenlik gösterdiği için kişiler kendilerine veya çocuklarına alerji yapan şeyi tespit etmelidirler.

Lezyonlar genellikle yüz, boyun, kollar ve bacakların dış yüzünde görülür. Kaşıntı en önemli belirtilerdendir ve bu kaşınma uyku bozukluğuna, deride kanamalara, huzursuzluğa yol açabilir.

Tedavi Yöntemleri
Tedavisi için klasik egzama tedavi yöntemleri önerilir ancak atopik dermatitte en önemli tedavi alerjen madde ile vücudun temasını kesmekir. Alerjiyi yapan maddeden uzak durulduğu sürece hastalık belirtileri ortadan kalkar.
Tedavide ikinci önemli fayda ise gündelik hayatta egzama karşıtı bir takım önlemler almaktır. Örneğin, ılık duş almak, kese yapmamak, saf sabun kullanmak, lezyonları kaşımamak, uzun süre güneşe maruz kalmamak, %100 pamuklu giysiler tercih etmek gibi…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder