30 Ekim 2015 Cuma

SAÇ EGZAMASININ NEDENİ STRES


Egzama tedavisi genellikle uzun bir süreçtir ve saçlı derideki egzama da en yaygın türlerinden birisidir. Son yıllardaki araştırmalar diğer egzama belirtilerine göre saç egzamasının stres kaynaklı ataklardan daha çok etkilendiğini ortaya koydu.

Son zamanlarda ortada herhangi bir neden yok saçınız dayanılmaz derecede kaşınıyor, saç deriniz kabuk bağlayıp, omuzlarınıza yağmur gibi kepek yağıyorsa nedeni ekonomik kriz olabilir! Zira sıkıntı ve kaygıyla tetiklenen 'stres egzaması', herkesi işsizlik ve gelecek kaygısının sardığı bugünlerde hayli arttı.

Eğer siz de derinizdeki kaşıntı, döküntü ve kızarıklıktan yana dertliyseniz, hemen krize girmeyin! Çünkü tedavisi için bir dermatoloji uzmanına gitmeniz yeterli…

Stres Egzaması Nedir?
Deri, kişinin iç ve dış ortamları arasında bir sınır oluşturan, duygularımızın ve reaksiyonlarımızın yansımasında önemli rolü olan bir organdır. Yapılan araştırmalarda, cilt hastalıklarının yaklaşık % 40'ında, eşlik eden bir psikolojik bozukluk olduğu görülmektedir. Strese bağlı olarak ortaya çıkan dermatoloji hastalıkları arasında en sık görüleni ise 'stres egzaması' olarak da bilinen 'liken simpleks kronikus'tur.

Kimlerde Görülür?
Stres egzaması, yaygınlık oranı yüksek bir hastalıktır. En sık görüldüğü yaş grubu 30-50 yaş aralığıdır. Kadınlarda, erkeklerden daha sık görülür. Hastalık, takıntılı kişilik yapısına sahip kişilerde ve alerjiye yatkınlığı olan bireylerde daha sık görülür.

Belirtileri Nelerdir?
Bu hastalık, başlangıçta görünür herhangi bir bulgu olmaksızın, kişinin kaşıntı duyması ve sürekli kaşıntı ve sürtünme sonucu ortaya çıkan belirtilerle karakterizedir. Kaşınan bölgelerde zamanla kızarıklık, kepeklenme ve deride kösele benzeri kalınlaşma ile birlikte pul pul deri dökülmeleri ve kabuklu yaralar ortaya çıkar. Egzama ilerlerse, bu bölgelerde zamanla sulantı, ağrı ve açık yaralar ortaya çıkabilir. Daha da ilerlerse bu yaralardan deriye giren bakteriler iltihaba yol açabilir. Tedavi edilmezse kaşıntı sürekli bir hal alır ve giderek vücudun değişik yerlerine yayılır.

Vücutta Nerelerde Oluşur?
Vücudun herhangi bir yerinde görülebilmekle birlikte, en sık saçlı deri ense sınırında, sırtta kürek kemiklerinin üzerindeki deride ve bacaklarda ortaya çıkar. Özellikle kullanılan elin ulaşabildiği deri alanlarında, akşamları artan kaşıntı ile kendini gösterir. Hastalık bazen makat bölgesini de tutabilir ve şiddetli dayanılmaz kaşıntıya yol açabilir.

Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi edilmeyen ve ihmal edilen durumlarda, deride geri dönüşümsüz belirtiler meydana gelebilir. Deride kalınlaşma ve deri renginde koyulaşma bazen yıllarca sürebilir. Stresin tetiklediği bu hastalık da strese neden olur ve olay bir kısır döngüye girer. Bu nedenle hastalığın erken tanısı ve tedavisi önemlidir. Tedavide kaşıntıyı önleyici sistemik ve topikal ilaçlar ve kremler kullanılır. Altta yatan herhangi bir başka problemin olup olmadığı araştırılır. İleri vakalarda psikolojik destek de faydalı olur.

Tedavide Nelere Dikkat Etmeli?
Egzama başladıktan belli bir süre sonra, kişi farkında olmadan elini o bölgeye götürür ve sürekli kurcalar. Bu da egzamada artışa neden olur. O yüzden tedavi sırasında ilaçların etkisiyle kaşıntı kesilecektir, ancak alışkanlık haline gelen kaşıma ve kurcalama yapılmamalıdır.

Egzama Olmamak İçin Ne gibi Önlemler Alınabilir?
Daha rahat ve stressiz bir yaşam, tedaviye en önemli katkıyı sağlayacaktır. Ayrıca cildin nemli tutulması çok önemlidir, cilt PH'ı ile uygun, kurutucu etkisi olmayan şampuan ve kremler kullanılmalıdır.

27 Ekim 2015 Salı

AYAK BİLEĞİNDE EGZAMA VARİSE NEDEN OLABİLİR

Egzama tedavi edilmezse, yan en azından kontrol altına alınmazsa, başka hastalıklara davetiye çıkartabilir.

Bacaklarda ağrı, şişme, hassasiyet ve ağırlık hissi varisin en önemli belirtileri. Varis bazen gece krampları, ayak bileğinde kaşıntı ve egzamayla da kendini belli edebiliyor.

Medical Park Göztepe Hastanesi Kalp-Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ergun Demirsoy anlattı:

Varis Nedir?

Doç. Dr. Ergun Demirsoy: Varis toplardamarların organik bir sebep olmadan genişlemesi, uzaması ve kıvrımlı hal alması şeklinde tanımlanır. Erişkinlerdeki sıklığı yaşla beraber artıyor. Varisler en sık karşılaşılan toplardamar hastalığıdır. Yetişkin nüfusun yüzde 15-20'sini etkiler. Kadınlarda erkeklere oranla 2-4 kat daha fazla görülürken ailesel geçiş oranı yüzde 50'den fazladır.

Varisin türleri var mı?

1) Telenjiektazik Varisler: Ciltte yüzeyel yerleşim gösterirler. 1 milimetre veya daha az çaptadırlar. Elle hissedilmezler. Mavi veya kırmızı çizgisel renk değişiklikleri olarak görülürler. Bölgesel olarak yıldız şekilli veya örümcek ağına benzer yaygın çizgisel oluşumlar şeklinde tüm bacağı sarabilirler.

2) Retiküler Varisler: Ciltten hafif kabarık, çapları 4 milimetreden küçük olan mavi renkli, elle zor hissedilebilen varislerdir.

3) Büyük toplardamar varisleri: Elle ve gözle kolayca fark edilebilen varislerdir. Bunlar 4 milimetreden büyük çaplıdırlar. Cilt altında seyrettikleri için genellikle derinin rengini değiştirmezler. Damarın kendine ait yeşilimsi renginin yansıması görülür.

Nedenleri Neler?

Ailesinde varis olanlarda, sigara içenlerde ve toplardamar yetersizliği tespit edilen hastalarda varis görülme riski daha yüksek oranlarda saptanmış. Uzun süre ayakta kalmak ya da uzun süre oturarak iş yapmak da risk faktörü. Günde 4 saatten fazla ayakta kalanlarda varis gelişme riski anlamlı derecede artıyor. Ayrıca hamilelik, şişmanlık, hareketsizlik, yaşlılık riski artırıyor. Doğum kontrol hapları, menopoz döneminde kullanılan hormon replasman tedavileri de varis oluşumuna yol açabiliyor.

Belirtiler Nelerdir?

Hastaların en yaygın yakınmaları bacaklarının görüntüsünün bozulması, uzun süre ayakta durunca ortaya çıkan bacak ağrısı ve bacaklarda ağırlaşma hissidir. Belirtiler her zaman bacakta oluşan varisin derecesiyle ilişkili olmayabilir. Nadiren varisin zedelenmesine bağlı kanama görülebilir. Varisler toplardamar iltihabına yol açarak ağrıya ve hareket kısıtlılığına sebep olabilir. Uzun süreli varisi olan hastalarda ayak bileği şişliği, staz dermatiti (ayak bileği ve bacakta renk değişikliği ve bacak ülserleri gelişebilir. Kaşıntı, ayak bileğinde şişme, gece krampları, ayak bileğinde egzama varisin diğer belirtileri arasında.

26 Ekim 2015 Pazartesi

DIŞ KULAK YOLU EGZAMASI

Egzama tedavisi olanlar arasında dış kulak egzamasından müzdarip olanlar hatırı sayılır bir miktarı vardır.
Dış kulak yolu egzaması, dış kulak cildinde oluşan kaşıntılı lezyonlarla seyreden bir hastalıktır. Bu tür egzama en çok enfeksiyon ve alerji nedeniyle ortaya çıkar. Oluşan kaşıntıyı gidermek için kulağı parmakla, kulak çubuğuyla ya da yabancı bir cisimle kaşımak cildin tahriş olmasına, dolayısıyla sorunu daha da arttırarak enfeksiyonun çoğalmasına neden olabilir.

Dış kulakta oluşan alerji kaynaklı egzamanın en yaygın nedenleri kişinin alerjik olduğu materyalleri içeren saç boyaları, makyaj ürünleri, şampuanlardır. Şiddetli alerjilerde enfeksiyona da rastlanabilir.

Teşhis ve Tedavi
Hastalığın tedavisinde öncelikle temelinde yatan sebepler ele alınmalıdır. Egzamaya neyin neden olduğunu bulmak, kulak zarında delinme ya da farklı kulak rahatsızlıkları olup olmadığını anlamak gerekir. Enfeksiyon nedeniyle oluşan egzama tedavisinde antibiyotik kullanılır.

Alerjen nedenli egzamada ise deriyi tahriş eden madde bulunmalı ve onun kullanımından kaçınılmalıdır. Egzamanın en rahatsızlık veren şikâyeti olan kaşıntıyı gidermek için merhem ya da kulak damlaları önerilebilir.


Egzama tedavisi hakkında her şey için bu siteye bekleriz

21 Ekim 2015 Çarşamba

EL EGZAMASI TEDAVİSİ

Egzamanın ellerde görülen türüdür. Egzama tedavisi için en çok müracat edilen nedenlerden birisidir. Bazen atopik dermatit nedeniyle oluşabilir. Genellikle kimyasal deterjanlar neden olmaktadır. Sürekli el yıkamanın neden olduğu istisnai durumlar da görülür. El egzaması sadece alerjik nedenlere bağlı olarak da oluşabilir.

Aynı zamanda eller, dış ortamlarda devamlı temas kurmamızı sağlayan en aktif uzvumuzdur. Dış ortamla olan sürekli ilişki, çok çeşitli tahriş edici ve alerji yapabilecek maddelere temas etmesine neden olabilir.


En sık görülen egzamalar, tahriş sonucu ortaya çıkan egzamalardır. Bunun en tipik şekli “ev hanımı egzaması”dır. Sürekli olarak suyla temas etmek, çamaşır, bulaşık yıkamak işin içinde sabun veya deterjan olmasa bile tahriş edicidir. Bu derinin yağ dengesinin bozulmasına ve kuruyup çatlamasına neden olur. Sabunların ve deterjanların güçlü yağ eritici özellikleri eklendiğinde bu sonuç neredeyse kaçınılmazdır.

Cilt uzun süre bu saldırılar belirti vermeden dayanabilir bir eşik noktası aşıldıktan sonra deride; kuruma, çatlama, soyulma, döküntü gibi şikâyetler görülür. Küçük noktalarda başlayan belirtiler eğer aynı şartlar devam ederse elin geneline yayılır.

Deriyi tahriş eden bu etkenlerden ulaştırmak, su kullandıktan sonra kesinlikle nemlendirici kullanmak en iyi önlemlerdir. Yara şekline gelmiş geniş lezyonlar ise kısa sürede etki gösterebilecek kortizollu kremlerle kontrol altına alınabilir.

19 Ekim 2015 Pazartesi

GÖBEK BAĞI EGZAMAYA DA UMUT OLDU

İngiltere’de bilim insanlarının yürüttüğü araştırmada, göbek bağından yararlanılarak egzama, eklem iltihabı ve saçkıran rahatsızlıklarının yok edilebileceği ortaya çıktı.
İngiltere’deki Anthony Nolan Enstitüsü’nde görev alan bilim insanları, kanser hastalarının ağrılarının azaltılması üzerine bir çalışma yürütürken tesadüfen göbek bağındaki bir takım proteinlerin bağışıklık sistemiyle alakalı egzama, eklem iltihabı ve saçkıran tedavisinde kullanılabileceğini saptadı.
Araştırmacılar, 3 yıl içerisinde bu proteinleri barındıran bir merhemin insanlar üzerinde denenmeye hazır olabileceğini belirttiler. Enstitüden yapılan açıklamada "Sonuçlar, bu proteinler sayesinde söz konusu hastalıkların büyük yan etkilere yol açmadan tedavi edilebileceğini ve birçok hastanın hayatını değiştirebileceğini gösteriyor" sözlerine yer verildi.

Kremin sağlıklı dokulara zarar veren başka bağışıklık hastalıklarının tedavisinde de kullanılabilmesi umut ediliyor.

15 Ekim 2015 Perşembe

KEPEĞİN BİR NUMARALI SORUMLUSU: SEBOREİK DERMATİT

Seboreik dermatit oldukça yaygın bir cilt hastalığıdır. seboreik dermatitte saçlı deri, kaş, göz kapakları, kulak ve göğüs ortasında kırmızı pullu kaşıntılı bir döküntü gelişir. Bunlar dışında göbek deliği, kalçalar, koltuk altları, göğüs altları ve kasıklar gibi vücut bölümlerinde de oluşabilir.

Tedavisi
Seboreik dermatit hastalığı bazı durumlarda hiçbir müdahale gerektirmeden kendiliğinden iyileşebilen bir hastalıktır. Bazı seboreik şampuanları kısmen de olsa fayda sağlayabilmektedir. Yoğun stresli kişilerde daha çok görülür o yüzden strese neden olan etmenlerden uzaklaşmak hastaya iyi gelecektir.

Bağışıklık sistemi güçlü olmayan kişilerde daha sık görüldüğü düşünülmektedir. Ataklar şeklinde seyreden kronik bir hastalık olduğu için kesin bir tedavisi yoktur. Bu yüzden yaşam tarzının bir parçası olarak sürekli önlemlerle hastalık kontrol altında tutulabilir.

Doğru ve dengeli bir diyet, düzenli uyku, spor aktiviteleri hastalığa karşı koruyucu olarak bilinmektedir. Fazla yağ çözücü özelliği olan bazı temizlik maddeler; sodium laurly sulfate ve sodium lauret ether sulfate barındıran ürünler cilt yapısının nem ve yağ dengesini bozar ve ciltte yüksek oranda yağlanmaya neden olabilir. Bu tür yağlanma problemleri karşısında seboreik dermatit oluşum gösterebilir.

12 Ekim 2015 Pazartesi

KONTAKT DERMATİT

Kontakt dermatit cildin bir alerjen yahut tahriş edici ile doğrudan temasından meydana gelen cilt iltihabıdır. Sıkça rastlanan bu cilt hastalığı kaşıntı, iltihaplanma, kızarıklık ve kabarma ile bazen de yanığa benzeyen işaret verir.

Temas sonrası bir ila üç gün sonra oluşan belirtiler genellikle bir hafta veya daha sonra yok olur. Deri kırmızı, kaşıntılı, iltihaplı ve kabarcıklı bir hal alır. Reaksiyon genellikle temas yerinde en ağırken derinin diğer bölgelerinde de olabilir.

En çok sebebiyet veren maddeler
Bir çok madde kontakt dermatite sebebiyet verebilir. Metaller, bitkiler, lastik, kimyasallar, gıdalar, kozmetikler bunlardan bazılarıdır
Taklit mücevher, fermuar, düğme, bozuk parada bulunan nikel kadınlarda en sık alerji nedenidir
Cep telefonundaki metal bile dermatit nedeni olabilir !!!
Lastik eşyalar, her gün karşılaştığımız bitkiler en ciddi alerjenler olabilirler.

Kozmetik ürünler de etkiliyor
Saç boyalarından tırnak cilalarına kadar bir çok kozmetik alerjik kontak dermatite neden olabilir. Saç boyalarında bulunan parafenilendiamin en sık sorumlu etkendir. Elbiseler için kullanılan boyalar da neden olabilir. Parfümler, göz farları, tırnak cilaları, dudak boyaları ve güneş kremleri de aynı şeyi yapabilir.

Hipoalerjenik ürünleri kullanmak en akıllıca yolardan biridir. Bu ürünler alerjik reaksiyona neden olabilecek parfüm ve boya içermezler. Kolaylıkla bulunabilirler.

Tedavi
Reaksiyona neden olan maddeden uzak kalinmalidir. Dermatoloji uzmanlari etken olan maddeler ve bunlardan korunma konusunda hastalarini bilgilendirir. Allerjen maddeyi içermeyen ürünler kullanimi allerjik reaksiyon gelişimini engeller. Dermatoloji Uzmaninizdan bu ürünler hakkinda bilgi aliniz.

7 Ekim 2015 Çarşamba

EGZAMA NEDİR, NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Egzamanın en yaygın cilt problemi olduğunu söylersek abartmış olmayız herhalde. Dermatoloji kliniklerine başvuran hastaların ortalama %20’si bu hastalıktan muzdariptir.

Yaygınlığına rağmen tıp ilmi hala tam manasıyla hakkından gelmeyi başaramamıştır. İlaçlı tedaviler sadece belirli dönemlerde belirtileri baskılamaya yararlıdır. Hatta genellikle steroidli ilaçlar hariç belirtileri baskılama konusunda bile yeterince başarılı değildir. Maalesef Steroidlerin zararları listesi ise genellikle egzamanın zararları listesiyle at başı gitmektedir.

Kalıtsallığı ve belirli bazı uyaranlar ile etkileşimi dışında nedenleri hakkında pek de bir şey bilinmemektedir.

Çocuklardaki Egzama Geçici Olabilir.

Egzamanın bir deri iltihabı olduğundan falan bahsetmeyeceğiz uzun uzun. Zira eğer bu satırları okuyorsanız egzama hakkında az çok bilginiz var demektir. En başta şunun ayrımını yapalım; çocuk egzaması geçici olabilir ancak yetişkinlerdeki egzamanın kesin bir tedavisi yoktur. Kronik bir rahatsızlık olduğu için uzun yahut kısa süreli ataklarla bünyeyi yoklayabilir.



Egzama ataklarının kışın kendisini daha sık hissettirmesinin başlıca nedeni, kışın havadaki rutubet oranın azalmasıdır.

Kronik egzama genellikle kendisini kaşıntılı deri döküntüleri olarak gösterir. Akut egzama ise içi irinli kabarcıklarla daha ciddi bir yara görüntüsü alır. Egzama durumundaki cilt enfeksiyonlara karşı hassaslaşır ve kolay yenik düşer.

Kronik Hastalığa Kronik Tedavi

Egzama süreğen bir hastalık olduğundan tedavisi de aynı şekilde hayatınızın bir parçası olmalıdır. Egzamaya neden olan uyaranlardan uzak durmak, özelikle bünyesel faktörleri bir program dahilinde egzamaya göre düzenlemek gerekiyor. Kulağa basit ve etkisiz gibi gelse de egzamayla mücadele için tek ve en önemli yol budur…

5 Ekim 2015 Pazartesi

ATOPİK DERMATİT (ALERJİK EGZAMA)

Atopik egzama çocuklarda daha sık görülür. Kaşıntılı lezyonlarla ve tekrarlayan ataklarla kendisini belli eder. Atopik egzama hastalığı olan çocukların %40’ından fazlasında zaten bir alerji problemi vardır.

En sık rastlanan alerji besin alerjisidir. Bu alerjilerin %85’inden yumurta akı, süt, fındık, buğday ve daha az olarak soy, balık ve kabuklu deniz ürünleri ve yer fıstığı sorumludur.

Gıdalar dışında ev tozu akarlarına, polenlere, hayvan tüy ve döküntülerine karşı gelişen alerjiler de alerjik egzamada rol oynayabilir. Alerjenler kişiden kişiye değişkenlik gösterdiği için kişiler kendilerine veya çocuklarına alerji yapan şeyi tespit etmelidirler.

Lezyonlar genellikle yüz, boyun, kollar ve bacakların dış yüzünde görülür. Kaşıntı en önemli belirtilerdendir ve bu kaşınma uyku bozukluğuna, deride kanamalara, huzursuzluğa yol açabilir.

Tedavi Yöntemleri
Tedavisi için klasik egzama tedavi yöntemleri önerilir ancak atopik dermatitte en önemli tedavi alerjen madde ile vücudun temasını kesmekir. Alerjiyi yapan maddeden uzak durulduğu sürece hastalık belirtileri ortadan kalkar.
Tedavide ikinci önemli fayda ise gündelik hayatta egzama karşıtı bir takım önlemler almaktır. Örneğin, ılık duş almak, kese yapmamak, saf sabun kullanmak, lezyonları kaşımamak, uzun süre güneşe maruz kalmamak, %100 pamuklu giysiler tercih etmek gibi…

1 Ekim 2015 Perşembe

EGZAMA ÇEŞİTLERİ

Kızarıklık, döküntülü ve İltihaplı bir cilt hastalığı olan egzamanın bir çok alt türü mevcuttur. Bu türlerin en yaygın görülenleri atopik dermatit ve kontakt dermatittir.

Atopik dermatit, alerjik egzama olarak da isimlendirilir. Hastalarda kızarıklık, iltihaplaşma ve kaşıntı görülür. Alerjik nedenlerle meydana gelir.

Kontakt dermatitin iki çeşidi bulunur. Bunlar ilki alerjik tepkimeye bağlı olan ve diğeri tahrişe bağlı olan türlerdir. Ayırt edici özelliği dış etkilere karşı akut olarak meydana gelmesidir.

Bu iki türü ve diğer alt türleri detaylı olarak diğer yazılarımızda inceleyeceğiz ve hekimin size önerdiği tedaviye destek olarak egzamaya iyi gelen doğal önerilerimizi paylaşacağız. Hade iyi bakın kendinize.